Загальні відомості
Для налагодження і тестування саморобних електронних пристроїв радіоаматори використовують так звані макетні плати. Застосування макетної плати дозволяє перевірити, налагодити і протестувати схему ще до того, як пристрій буде зібрано на готовій друкованій платі. Це дозволяє уникнути помилок при конструюванні, а також швидко внести зміни в розроблювану схему та миттєво перевірити результат. Зрозуміло, що макетна плата, безумовно, економить купу часу і є дуже корисною в майстерні радіоаматора.

Прогрес і розвиток електроніки також торкнувся і макетні плати. В даний час можна без особливих проблем придбати макетну плату що не потребує пайки. У чому плюси такої макетної плати? Найважливіший плюс такої плати - це відсутність процесу пайки при макетуванні схеми. Ця обставина значно скорочує процес макетування і налагодження пристроїв. Зібрати схему на такій монтажній платі можливо за пару хвилин!
Принцип будови макетної плати?
Макетна плата складається з пластикової підставки на якій є набір струмопровідних контактних роз′ємів. Цих контактних роз′ємів дуже багато. Залежно від конструкції макетної плати контактні роз′єми об′єднуються в рядки, наприклад, по 5 штук. У результаті утворюється п′ятіконтактний роз′єм. Кожен з роз′ємів дозволяє підключати до нього виводи електронних компонентів або струмопровідних провідників діаметром, як правило, не більше 0,7 мм.
Але, як говориться, краще один раз побачити, ніж сто разів почути. Ось так виглядає беспаечное макетна плата EIC-402 для монтажу без пайки на 840 точок. Таким чином, дана макетна плата містить 840 контактних роз′ємів!
Основа макетної плати - ABS пластик. Контактні роз′єми виконані з фосфористої бронзи і покриті нікелем. Завдяки цьому, контактні роз′єми (точки) розраховані на 50 000 циклів підключення / відключення. Контактні роз′єми дозволяють підключати виводи радіодеталей і провідники діаметром від 0,4 до 0,7 мм.
Як бачимо, беспаечное макетна плата дозволяє встановлювати резистори, конденсатори, мікросхеми, світлодіоди та індикатори. Неймовірно просто і зручно.
Приклад макетування деталей на беспаечное платі
За допомогою беспаечное макетної плати вивчення електроніки перетворюється на захоплюючий процес. Принципові схеми збираються на макетке без зайвої складності. Все настільки просто, так якщо б ви грали з конструктором LEGO.
Підготовка макетної плати до роботи. tetert
Перед тим, як почати макетувати схему на новій беспаечное макетної платі не зайвим буде «продзвонити» контактні роз′єми мультиметром. Це потрібно для того, щоб дізнатися, які точки-роз′єми з′єднані між собою.
Справа в тому, що точки (роз′єми) на макетної платі з′єднані на макетної платі особливим чином. Так, наприклад, макетна плата EIC-402 має 4 незалежні контактні зони. Дві по краях - це шини живлення (плюсова «+» і мінусова «-»), вони марковані червоною і синьою лінією уздовж контактних точок. Всі точки шини електрично з′єднані між собою і, по суті являють собою один провідник але з купою точок-роз′ємів.
Центральна область розділена на дві частини, посередині їх розділяє своєрідна канавка. У кожній частині 64 рядки по 5 точок-роз′ємів у кожній. Ці 5 точок-роз′ємів в рядку електрично з′єднані між собою. Таким чином, якщо встановити, наприклад, мікросхему в корпусі DIP-8 або DIP-18 по центру макетної плати, то до кожного її виводу можна підключити або 4 різних радіоелементів, або 4 сполучних провідника.